Het Project

Het project “Hotel Geldersekade” zal de Geldersekade een nodige revitalisering geven. Meerdere gebouwen zullen daarbij gerenoveerd worden, waarvan een deel van de aan de Geldersekade liggende gebouwen hun oude gevels terug zullen krijgen. Het aangezicht van de Geldersekade zal weer schoon en levendiger zijn. Het project zal een hotel realiseren met een cultureel economische aard.

Bij het ontwerpen van het hotel zal veel aandacht besteed worden aan het zoveel mogelijk terugbrengen van de oorspronkelijke gevels van de verschillende panden op de Geldersekade. Bij de keuze van de verscheidene installaties waar gebruik van gemaakt zal worden in het hotel wordt sterk gelet op de milieuaspecten zoals duurzaamheid en een zo laag mogelijk energie verbruik.

Het hotel gedeelte van “Hotel Geldersekade” wordt een 4 sterren hotel met circa 81 kamers dat als thema Aziatisch hotel krijgt. De sfeer in het hotel zal het Shanghai van nu uitademen. Er zal een variatie in de maatvoering van de diverse kamers en suites in het hotel aanwezig zijn, allen met een hoge afwerkingsniveau.

De begane grond van het hotel krijgt cultureel en economisch karakter door het onderbrengen van een verscheidenheid aan functies waaronder galerieruimten, werkplaatsen voor kunstenaars, ontvangstruimten voor hotelgasten, restaurant en Feng Shui tuin. De ruimten waar deze activiteiten gaan plaatsvinden staan met elkaar in verbinding en zullen door de hotel exploitant beheerd worden zodat er een open karakter ontstaat en er contact met de straat is. Het hotel brengt de Zeedijk met de Geldersekade in verbinding via de Ellenboogsteeg. De Ellenboogsteeg zal hierdoor een goede verlichting krijgen en weer publiekstoegangkelijk worden.

De initiatiefnemers voor het project “Hotel Geldersekade” zijn Dun Yong (familie Dun) en de NV Zeedijk (Janny Alberts).

Vondel Hotels, die al meerdere moderne luxe hotels in mooie oude panden exploiteerd in Amsterdam, is een belangrijke partner in het project. De kenmerken voor Vondel Hotels zijn: geen hotelketen imago, gevestigd in oude panden/gebouwen, omgeving en buurtbewoners maken integraal onderdeel uit van het hotelconcept, eigentijds en originele design/kunst, interieur erg belangrijk, oog voor detail, persoonlijke service, hoger markt segment, geen bus-toerisme, kleine zakelijke groepen/vergaderingen. Bij Hotel Geldersekade zal Vondel Hotels ook nog extra aandacht besteden aan de volgende punten: veiligheid voor de buurt 24/7, werkgelegenheid, ontmoetingsplek voor de buurt, besteding van gasten in de buurt, restauratie van de bestaande gevels, verschillende kleine leveranciers (vanuit de directe omgeving) zodat leveringen niet door grote vrachtauto’s wordt gedaan.

Project 1012
Project “Hotel Geldersekade” valt onder het beleid van het coalitieproject 1012. Dit is een samenwerking tussen de Gemeente Amsterdam en Stadsdeel Centrum. Het doel van Project 1012 is het terugdringen van de criminaliteit in het wallengebied en het geven van een nieuwe economische impuls aan dit gebied dat van oudsher een bijzonder karakter heeft. De gemeente en het stadsdeel zijn dan ook nauw betrokken bij de ontwikkelingen rond het realiseren van Hotel Geldersekade en steunen dit initiatief. Dit project past binnen het gestelde beleid mede doordat dit de veiligheid op straat vergroot, een nieuwe groep toeristen trekt, kunst en cultuur toevoegt en daarmee waarde verhoogt van het straatbeeld van Chinatown.